Skip to content

Buurtteammedewerker KOT-gedupeerden (32-36 uur per week)

BuurtteamBuurtteam, Schuldhulpverlening

Functieomschrijving

Op verschillende locaties midden in Amsterdam Nieuw-West zijn buurtteams te vinden. Ondersteuning voor de Amsterdammers in Nieuw-West is daarom altijd dichtbij.

Al enige tijd biedt een speciaal team van medewerkers van het Buurtteam Amsterdam Nieuw-West, ondersteuning aan gedupeerden van de Kinderopvangtoeslag (KOT). Hierbij wordt nauw samengewerkt met de gemeente Amsterdam en de Rijksbelastingdienst.

Daarnaast kiest het Buurtteam Amsterdam Nieuw-West ervoor om voor deze specifieke groep mensen, nauw samen te werken met Ervaringsdeskundigen. De aanpak die wij inzetten richt zich op het bereiken van gezinnen die uit beeld zijn geraakt van de reguliere hulpverlening. De ondersteuning, waarbij een sociaal werker samen met een ervaringsdeskundige een tandem vormt, is gefocust op contact maken vanuit aandacht en toewijding. Medewerkers zoeken de gezinnen op in hun leefwereld, luisteren aandachtig en komen in samenwerking tot kleine successen. Hiermee werken zij aan het herstellen van het vertrouwen, dat bij deze gezinnen eerder vaak verloren is gegaan.

Het huidige KOT-team willen wij aanvullen met een Buurtteammedewerker (KOT). In nauwe samenwerking met outreachende sociaal werker, zal de Buurtteammedewerker- (KOT) zich richten op het maken van contact, het herstellen van het vertrouwen en het bieden van ondersteuning bij de urgente zaken die spelen in het gezin. Je biedt o.a. ondersteuning bij het aanvragen van voorzieningen/(jeugd)fondsen of het schrijven van bezwaarschriften. De geboden steun beperkt zich niet tot enkele terreinen, maar omvat in principe alles wat nodig is. Je werkt nauw samen in het team van buurteammedewerkers, ervaringsdeskundige medewerkers, collega’s uit de schil bestaanszekerheid en vrijwilligers.

De functie vormt een schakel tussen de Amsterdammer en de betrokken partijen en professionals. De medewerker richt zich op het maken van contact vanuit gelijkwaardigheid, aansluiting en verbinding en weet anderen hierin mee te nemen. Daarnaast ondersteunt hij of zij de Amsterdammer in het behalen van successen op verschillende leefgebieden. In deze functie werk je nauw samen met een sociaal werker en specialisten op het gebied van financiën , wet- en regelgeving zoals Schuldhulpverleners en Sociaal Raadslieden.


Wie zijn wij?

Elke Amsterdammer kan terecht bij een buurtteam voor vragen en ondersteuning op het gebied wonen, welzijn, inkomen, schulden en veiligheid. Een plek in de buurt waar men kan binnenlopen of naar toe kan bellen. Zorg en ondersteuning wordt daarmee beter vindbaar, herkenbaar en laagdrempelig voor inwoners. Elk buurtteam bestaat uit professionele hulpverleners met verschillende expertises. Ze zijn de spil in de wijk waar alle zorg en ondersteuning samenkomt. Sinds 1 april 2021 kan iedere Amsterdammer terecht bij een buurtteam voor vragen en ondersteuning op het gebied van wonen, welzijn, inkomen, schulden en veiligheid. Een plek in de buurt waar men kan binnenlopen of naar toe kan bellen. Zorg en ondersteuning wordt daarmee beter vindbaar, herkenbaar en laagdrempelig voor inwoners. Elk buurtteam bestaat uit professionele hulpverleners met verschillende expertises. Ze zijn de spil in de wijk waar alle zorg en ondersteuning samenkomt. 

De Buurtteamorganisatie Nieuw-West ondersteunt Amsterdammers om hun situatie duurzaam te verbeteren en zo zelfstandig mogelijk mee te kunnen doen in de samenleving. Altijd in afstemming met de Amsterdammer en zijn of haar specifieke situatie: dicht bij zijn of haar leefwereld. Ze doen dat door een integrale samenhangende aanpak met aandacht voor alle leefgebieden en alle vraagstukken. Er wordt gekeken naar mogelijkheden in de directe omgeving, een verbinding met collectieve voorzieningen in de buurt en waar nodig wordt specialistische hulp ingeschakeld. Binnen de Buurtteamorganisatie Nieuw-West bestaat de specialistische hulp uit schuldhulpverlening, sociaal juridische dienstverlening en (V)EOA. Daarnaast bestaat de organisatie uit SEZO Emancipatie & Participatie en SEZO Spel & Opvoeden. 

Vereisten

Wat breng je mee?

Je bent te typeren als nieuwsgierig en creatief en weet hiermee deuren te openen. Je hebt een open, empathische en positieve basishouding. Je weet anderen scherp te houden in hun aanpak, vanuit een constructieve houding, zowel binnen als buiten eigen team en organisatie;

Je bent proactief en zelfstandig en cultuursensitief. Jij herkent je verder in het volgende profiel:

 • Je bent een sociaal vaardig, enthousiast en ondernemend persoon met een afgeronde, relevante hbo-opleiding (bijvoorbeeld Social Work, of op het gebied van ervaringsdeskundigheid); 
 • Je beschikt over relevante kennis op het gebied van armoede en/of schuldhulpverleningstraject, bij voorkeur gerelateerd aan de KOT affaire en weet deze ervaring  om te zetten in hulp voor de Amsterdammer;
 • Je hebt administratief inzicht en ervaring in het ondersteunen van mensen op het gebied van hulpvragen op dit gebied;
 • Je bent op de hoogte van de wettelijke kaders of bent bereid je te verdiepen in de hoofdlijnen van de wetgeving op het gebied van sociale zekerheid;
 • Je hebt oog voor de specifieke omstandigheden waarin deze gezinnen verkeren en weet hiermee om te gaan;
 • Je staat naast de Amsterdammer, vanuit betrokkenheid en aandacht;
 • Je bent volhardend en betrokken, blijft onvoorwaardelijk aangehaakt bij de Amsterdammer;
 • Je bent kritisch op het eigen handelen en weet vanuit deze zelfreflectie het handelen aan te passen;
 • Je kan en wil flexibel werken, je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit.
 • Je schroomt niet om hulp te vragen, bij zowel collega’s van het Buurtteam of andere disciplines;
 • Je bent gewend outreachend te werken en huisbezoeken af te leggen;
 • Je kent bij voorkeur de sociale kaart en het zorgnetwerk van Amsterdam;
 • Je snapt hoe het is om met Amsterdammers van allerlei diverse achtergronden te werken; 
 • Je bent bekend met actuele maatschappelijke vraagstukken;
 • Je kunt samen met andere disciplines van het buurtteam werken aan maatwerk voor de Amsterdammer;
 • Je beschikt over goede schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid en beheerst gesprekstechnieken;
 • Je beschikt over goede computervaardigheden en je bent gewend om met een (klanten)registratiesysteem te werken;

Wij bieden jou!

 • Een uitdagende functie midden in Amsterdam Nieuw-West (onze locaties kun je vinden in het voormalig Slotervaartziekenhuis, midden in Osdorp op de Wolbrantskerkweg, aan De Tourton Bruijnsstraat en aan de Belgiëlaan in Nieuw Sloten) in een leuk, multidisciplinair team!
 • Een salaris conform de CAO Sociaal Werk, salarisschaal 8 met een minimum van € 2.867, en een maximum van € 4.086,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband (36 uur). 
 • Individueel Keuze Budget. Dit is ruim 18,5% van je bruto loon dat je zelf kan omzetten naar extra geld of vrije dagen. 
 • Individueel Loopbaanbudget dat je kan gebruiken voor een opleiding waar jij energie van krijgt. 
 • Deelname aan onze pensioenregeling en er is een reiskostenregeling.
 • Een laptop en smartphone. 
 • Een jaarcontract met uitzicht op verlenging voor onbepaalde tijd. 
 • Werktijden die in overleg kunnen worden bepaald; wel zo prettig. 
 • Mogelijkheid om een gedeelte van de tijd thuis te werken.
 • En heel belangrijk: gezellige collega’s en een team waarin leren en ontwikkeling centraal staat. 


Als werkgever streven wij naar een diverse en inclusieve werkomgeving voor onze vrijwilligers en medewerkers. We willen een open organisatie zijn waar iedereen zich veilig voelt en waar respect is voor elkaar. Ons personeelsbestand is een afspiegeling van de buurt waarin wij werken. Gelijkwaardigheid en diversiteit staat voorop, ongeacht iemands afkomst, geaardheid, achtergrond, leeftijd, sekse of geloof. Daardoor ontstaat een werksfeer waarin ruimte is voor elke unieke collega met ieders eigen unieke talenten en waar verschillen worden gewaardeerd. Kandidaten met een diverse achtergrond worden van harte uitgenodigd om te solliciteren.


Interesse?

Ben jij enthousiast en ben je degene die we zoeken? Stuur dan snel je sollicitatie via de sollicitatiebutton. Voor toelichting en vragen over de functie kun je terecht bij Gaby Nijhove teamleider Schuldhulpverlening/KOT via (06) 46011379 of g.nijhove@buurtteamamsterdamnieuwwest.nl.  Deze vacature wordt tegelijk intern en extern uitgezet. Bij gelijke geschiktheid genieten interne kandidaten de voorkeur. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Buurtteam
Buurtteam, Schuldhulpverlening
Buurtteam
Buurtteam, Schuldhulpverlening