Skip to content

Schuldhulpverlener in het Buurtteam

BuurtteamBuurtteam, Schuldhulpverlening

Functieomschrijving


Op meer dan 30 plekken in de stad zijn buurtteams te vinden. Ondersteuning voor de Amsterdammers is daarom altijd dichtbij. De buurtteams zijn nieuw. Als jij bij ons komt werken, draag je ook bij aan de ontwikkeling van de buurtteams.

Voor de buurtteams in heel Amsterdam zijn wij op zoek naar Schuldhulpverleners. Bekijk hieronder de vacature en solliciteer direct!De Schuldhulpverleners hebben binnen de buurtteams een specialistische functie. Voor verschillende locaties zijn wij op zoek naar bekwame en enthousiaste Schuldhulpverleners die samen met de buurtteammedewerkers de integrale werkwijze verder uit gaan bouwen.


Wie zijn wij?

Elke Amsterdammer kan terecht bij een buurtteam voor vragen en ondersteuning op het gebied wonen, welzijn, inkomen, schulden en veiligheid. Een plek in de buurt waar men kan binnenlopen of naar toe kan bellen. Zorg en ondersteuning wordt daarmee beter vindbaar, herkenbaar en laagdrempelig voor inwoners. Elk buurtteam bestaat uit professionele hulpverleners met verschillende expertises. Ze zijn de spil in de wijk waar alle zorg en ondersteuning samenkomt. Sinds 1 april 2021 kan iedere Amsterdammer terecht bij een buurtteam voor vragen en ondersteuning op het gebied van wonen, welzijn, inkomen, schulden en veiligheid. Een plek in de buurt waar men kan binnenlopen of naar toe kan bellen. Zorg en ondersteuning wordt daarmee beter vindbaar, herkenbaar en laagdrempelig voor inwoners. Elk buurtteam bestaat uit professionele hulpverleners met verschillende expertises. Ze zijn de spil in de wijk waar alle zorg en ondersteuning samenkomt. 

De Buurtteamorganisatie Nieuw-West ondersteunt Amsterdammers om hun situatie duurzaam te verbeteren en zo zelfstandig mogelijk mee te kunnen doen in de samenleving. Altijd in afstemming met de Amsterdammer en zijn of haar specifieke situatie: dicht bij zijn of haar leefwereld. Ze doen dat door een integrale samenhangende aanpak met aandacht voor alle leefgebieden en alle vraagstukken. Er wordt gekeken naar mogelijkheden in de directe omgeving, een verbinding met collectieve voorzieningen in de buurt en waar nodig wordt specialistische hulp ingeschakeld. Binnen de Buurtteamorganisatie Nieuw-West bestaat de specialistische hulp uit schuldhulpverlening, sociaal juridische dienstverlening en (V)EOA. Daarnaast bestaat de organisatie uit SEZO Emancipatie & Participatie en SEZO Spel & Opvoeden. 

Hoewel Schuldhulpverlening in de buurtteams een specialistische functie is, werken zij in het belang van een laagdrempelige toegang, in de buurt. Dit kan op de fysieke locatie van de buurtteams zijn maar ook op locaties van onze externe ketenpartners.


Wat ga je doen?

 • Je voert (intake)gesprekken, waarin je kennismaakt met de Amsterdammer, je kijkt naast de schuldenproblematiek naar de gehele situatie van de Amsterdammer en samen maak je een Plan van Aanpak;
 • Je stelt het uitgaven- en schuldenpatroon van de Amsterdammer en de mogelijke oorzaken vast; 
 • Indien nodig zorg je voor een correcte doorverwijzing intern naar bijvoorbeeld Buurtteam of extern naar netwerkpartners;
 • Aan de hand van de intakegegevens voer je mondelinge en schriftelijke onderhandelingen met de schuldeisers en deurwaarders; 
 • Je voert coachings- en begeleidingsgesprekken met Amsterdammers, zowel individueel als in groepsverband, bijvoorbeeld tijdens de Buurtspreekuren;
 • Je begeleidt cliënten gedurende het GKA- of WSNP-traject en zet eventueel moratorium of dwangakkoord in; 
 • Je handelt crisissituaties af; 
 • Je houdt spreekuren op diverse locaties.

Het team

Je werkt in één van de buurtteams in Amsterdam Nieuw-West. Ieder team staat onder leiding van een teamleider en bestaat naast Schuldhulpverleners uit buurtteammedewerkers, ervaringsdeskundige medewerkers, sociaal raadslieden en vrijwilligers. In de teams wordt met veel bevlogenheid gewerkt aan de ondersteuning van de Amsterdammer. Binnen het team word je actief uitgedaagd om mee te denken over het verbeteren van de hulpverlening. Er is behalve aandacht voor de Amsterdammer ook zeker aandacht voor elkaar.

Vereisten

Wat breng je mee?

Je bent te typeren als accuraat en daadkrachtig. Je hecht waarde aan het leveren van kwaliteit. Je bent proactief, innovatief en cultuursensitief. Je werkt graag samen met collega’s waarbij je een flexibele en oplossingsgerichte houding laat zien, maar ook helder maakt wie waarvoor verantwoordelijk is. Jij herkent je verder in het volgende profiel:

 • Je bent een sociaal vaardig, enthousiast en ondernemend persoon met een afgeronde, relevante hbo-opleiding; 
 • Je hebt ervaring in het werken als schuldhulpverlener. Je bent bekend met het Route 020-model en motiverende gespreksvoering;
 • Je hebt een goed cijfermatig inzicht en financiële kennis van en of ervaring met ondernemers;
 • Je bent bekend met de gedragscode schuldregeling NVVK, relevante wetgeving en het sociale zekerheidsstelsel;
 • Je beschikt over basiskennis van maatschappelijke en psychosociale oorzaken van schuldenproblematiek;
 • Je kunt omgaan met werkdruk, kan grenzen stellen, maar je durft ook te pionieren en risico’s te nemen; 
 • Je kent bij voorkeur de sociale kaart en het zorgnetwerk van Amsterdam;
 • Je snapt hoe het is om met Amsterdammers van diverse achtergronden te werken; 
 • Je bent bekend met actuele maatschappelijke vraagstukken;
 • Je kunt samen met andere disciplines van het buurtteam werken aan maatwerk voor de Amsterdammer;
 • Je beschikt over goede schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid en beheerst gesprekstechnieken;
 • Je kunt reflecteren op je eigen (professionele) handelen. Leren van ervaringen staat bij jou hoog in het vaandel;
 • Je bent gewend outreachend te werken en huisbezoeken af te leggen; 
 • Je beschikt over goede computervaardigheden en je bent gewend om met een (klanten)registratiesysteem te werken;
 • Je bent flexibel in jouw werktijden en hebt geen 9 tot 5 mentaliteit.

Wij bieden jou!

 • Een uitdagende functie midden in Amsterdam Nieuw-West (onze locaties kun je vinden in het voormalig Slotervaartziekenhuis, midden in Osdorp op de Wolbrantskerkweg, aan De Tourton Bruijnsstraat en aan de Belgiëlaan in Nieuw Sloten) in een leuk, multidisciplinair team!
 • Een salaris conform de CAO Sociaal Werk, salarisschaal 8 met een minimum van € 2.867,- en een maximum van € 4.086,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband (36 uur). 
 • Individueel Keuze Budget. Dit is ruim 18,5% van je bruto loon dat je zelf kan omzetten naar extra geld of vrije dagen. 
 • Individueel Loopbaanbudget dat je kan gebruiken voor een opleiding waar jij energie van krijgt. 
 • Deelname aan onze pensioenregeling en er is een reiskostenregeling.
 • Een laptop en smartphone. 
 • Een jaarcontract met uitzicht op verlenging voor onbepaalde tijd. 
 • Werktijden die in overleg kunnen worden bepaald; wel zo prettig. 
 • Mogelijkheid om een gedeelte van de tijd thuis te werken.
 • En heel belangrijk: gezellige collega’s en een team waarin leren en ontwikkeling centraal staat. 

Als werkgever streven wij naar een diverse en inclusieve werkomgeving voor onze vrijwilligers en medewerkers. We willen een open organisatie zijn waar iedereen zich veilig voelt en waar respect is voor elkaar. Ons personeelsbestand is een afspiegeling van de buurt waarin wij werken. Gelijkwaardigheid en diversiteit staat voorop, ongeacht iemands afkomst, geaardheid, achtergrond, leeftijd, sekse of geloof. Daardoor ontstaat een werksfeer waarin ruimte is voor elke unieke collega met ieders eigen unieke talenten en waar verschillen worden gewaardeerd. Kandidaten met een diverse achtergrond worden van harte uitgenodigd om te solliciteren.


Interesse?

Ben jij enthousiast en ben je degene die we zoeken? Stuur dan snel je sollicitatie via de sollicitatiebutton. Voor toelichting en vragen over de functie kun je terecht bij Gaby Nijhove teamleider Schuldhulpverlening/KOT via (06) 46011379 of g.nijhove@buurtteamamsterdamnieuwwest.nl. Deze vacature wordt tegelijk intern en extern uitgezet. Bij gelijke geschiktheid genieten interne kandidaten de voorkeur. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Buurtteam
Buurtteam, Schuldhulpverlening
Buurtteam
Buurtteam, Schuldhulpverlening