Skip to content

Sociaal Raadslieden (28-36 uur per week)

BuurtteamBuurtteam, Sociaal Raadslieden

Functieomschrijving

Op verschillende locaties midden in Amsterdam Nieuw-West zijn buurtteams te vinden. Ondersteuning voor de Amsterdammers in Nieuw-West is daarom altijd dichtbij.


De Sociaal Raadslieden hebben binnen de buurtteams een specialistische functie. Voor verschillende locaties zijn wij op zoek naar bekwame en enthousiaste Sociaal Raadslieden (28 tot 36 uur per week) die samen met de buurtteammedewerkers de integrale werkwijze verder uit gaan bouwen.


Wie zijn wij?

Elke Amsterdammer kan terecht bij een buurtteam voor vragen en ondersteuning op het gebied wonen, welzijn, inkomen, schulden en veiligheid. Een plek in de buurt waar men kan binnenlopen of naar toe kan bellen. Zorg en ondersteuning wordt daarmee beter vindbaar, herkenbaar en laagdrempelig voor inwoners. Elk buurtteam bestaat uit professionele hulpverleners met verschillende expertises. Ze zijn de spil in de wijk waar alle zorg en ondersteuning samenkomt. Sinds 1 april 2021 kan iedere Amsterdammer terecht bij een buurtteam voor vragen en ondersteuning op het gebied van wonen, welzijn, inkomen, schulden en veiligheid. Een plek in de buurt waar men kan binnenlopen of naar toe kan bellen. Zorg en ondersteuning wordt daarmee beter vindbaar, herkenbaar en laagdrempelig voor inwoners. Elk buurtteam bestaat uit professionele hulpverleners met verschillende expertises. Ze zijn de spil in de wijk waar alle zorg en ondersteuning samenkomt. 

De Buurtteamorganisatie Nieuw-West ondersteunt Amsterdammers om hun situatie duurzaam te verbeteren en zo zelfstandig mogelijk mee te kunnen doen in de samenleving. Altijd in afstemming met de Amsterdammer en zijn of haar specifieke situatie: dicht bij zijn of haar leefwereld. Ze doen dat door een integrale samenhangende aanpak met aandacht voor alle leefgebieden en alle vraagstukken. Er wordt gekeken naar mogelijkheden in de directe omgeving, een verbinding met collectieve voorzieningen in de buurt en waar nodig wordt specialistische hulp ingeschakeld. Binnen de Buurtteamorganisatie Nieuw-West bestaat de specialistische hulp uit schuldhulpverlening, sociaal juridische dienstverlening en (Vroeg) Eropaf. Daarnaast bestaat de organisatie uit SEZO Emancipatie & Participatie en SEZO Spel & Opvoeden. 

Hoewel het Sociaal Raadsliedenwerk in de buurtteams een specialistische functie is, werken zij in het belang van een laagdrempelige toegang in de buurt. Dit kan op de fysieke locatie van de buurtteams zijn maar ook op locaties van onze externe samenwerkingspartners.

Wat ga je doen?

In deze functie versterk je de bestaanszekerheid en rechtspositie van Amsterdammers. Je bent de gids naar voorzieningen in de (voor de kwetsbare Amsterdammer) vaak complexe bureaucratie. Je richt je in het, meestal individuele, contact op vragen, tekorten en problemen van mensen die samenhangen met wet- en regelgeving op de terreinen van sociale zekerheid, belastingen, arbeid, huisvesting, consumentenzaken, proces- en beslagrecht, bestuursrecht, vreemdelingenrecht en personen- en familierecht. 


 • Je informeert Amsterdammers over hun rechten en plichten m.b.t. de voor hen geldende wet- en regelgeving, je helpt hen optimaal gebruik te maken van de voorzieningen waarop zij recht hebben;
 • Je verstrekt informatie over de werkwijze van de hulpverlening en/of regelingen en voorzieningen op sociaal juridisch terrein;
 • Je verleent concrete hulpverlening, o.a. belastingzaken zoals aangifte, toeslagen aanvragen/corrigeren, opstellen van bijvoorbeeld bezwaarschriften, inkomens- en voorzieningenchecks en (in uitzonderingsgevallen) begeleiden bij hoorzittingen;
 • Je bevordert de zelfredzaamheid en het probleemoplossend vermogen voor het zelf beheren van administratie, aanvragen van voorzieningen en de omgang met instanties;
 • Je werkt op integrale wijze samen met de andere disciplines in het buurtteam waarbij er aandacht is voor problematiek op andere leefgebieden, zodat door de inzet van een integraal aanbod de positie van de Amsterdammer duurzaam kan verbeteren;
 • Je bevordert de toegankelijkheid van en klantvriendelijke bejegening dóór specifieke instanties. 
 • Je draagt bij aan het ontwikkelen van het beleid van het Buurtteam;
 • Je werkt samen met betrokken vrijwilligers en biedt hen ondersteuning in de dienstverlening aan de Amsterdammer.
 • Je onderhoudt contact en werkt samen met externe hulpverlenings- instanties en organisaties; zowel op lokaal als regionaal en mogelijk landelijk niveau;

Het team

Je werkt in één van de buurtteams in Amsterdam Nieuw-West. Ieder team staat onder leiding van een teamleider en bestaat naast Sociaal Raadslieden uit buurtteammedewerkers, ervaringsdeskundige medewerkers, schuldhulpverleners en vrijwilligers. In de teams wordt met veel bevlogenheid gewerkt aan de ondersteuning van de Amsterdammer.

Vereisten

Wat breng je mee?

Je bent te typeren als een doorpakker die waarde hecht aan het leveren van kwaliteit. Je bent proactief en zelfstandig, werkt graag samen met collega’s waarbij je een flexibele en oplossingsgerichte houding laat zien, maar ook helder maakt wie waarvoor verantwoordelijk is. Jij herkent je verder in het volgende profiel:

 • Je wilt het verschil maken voor de sociaal-juridische positie van Amsterdammers in Nieuw-West;
 • Je bent een sociaal vaardig, enthousiast en ondernemend persoon met een afgeronde, relevante hbo-opleiding (bijv. SJD of juridische achtergrond); 
 • Je hebt ervaring in sociaal-juridisch werk of andere relevante werkervaring;
 • Je kunt omgaan met werkdruk, kan grenzen stellen, maar je durft ook te pionieren en risico’s te nemen; 
 • Je kent bij voorkeur de sociale kaart en het zorgnetwerk van Amsterdam en hebt een gedegen kennis op sociaaljuridisch terrein, van wetten en regelgeving;
 • Je snapt hoe het is om met Amsterdammers van allerlei diverse achtergronden te werken. Je bent cultuur-sensitief; 
 • Je bent bekend met actuele maatschappelijke vraagstukken;
 • Je kunt samen met andere disciplines van het buurtteam werken aan maatwerk voor de Amsterdammer;
 • Je beschikt over goede schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid en beheerst gesprekstechnieken;
 • Je kunt reflecteren op je eigen (professionele) handelen. Leren van ervaringen staat bij jou hoog in het vaandel;
 • Je bent gewend outreachend te werken en huisbezoeken af te leggen; 
 • Je beschikt over goede computervaardigheden en je bent gewend om met een (klanten)registratiesysteem te werken;

Wij bieden jou!

 • Een dynamische en afwisselende functie midden in Amsterdam Nieuw-West (onze locaties kun je vinden in het voormalig Slotervaartziekenhuis, midden in Osdorp op de Wolbrantskerkweg, aan De Tourton Bruijnsstraat en aan de Belgiëlaan in Nieuw Sloten) in een leuk, multidisciplinair team!
 • Een salaris conform de CAO Sociaal Werk, salarisschaal 8 met een minimum van € 2.867,- en een maximum van € 4.086,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband (36 uur). 
 • Individueel Keuze Budget. Dit is ruim 18,5% van je bruto loon dat je zelf kan omzetten naar extra geld of vrije dagen. 
 • Individueel Loopbaanbudget dat je kan gebruiken voor een opleiding waar jij energie van krijgt. 
 • Deelname aan onze pensioenregeling en er is een reiskostenregeling.
 • Een laptop en smartphone. 
 • Een jaarcontract met uitzicht op verlenging voor onbepaalde tijd. 
 • Werktijden die in overleg kunnen worden bepaald; wel zo prettig. 
 • Mogelijkheid om een gedeelte van de tijd thuis te werken.
 • En heel belangrijk: gezellige collega’s en een team waarin leren en ontwikkeling centraal staat. 
 • Als jij bij ons komt werken, draag je ook bij aan de ontwikkeling van de buurtteams.

Als werkgever streven wij naar een diverse en inclusieve werkomgeving voor onze vrijwilligers en medewerkers. We willen een open organisatie zijn waar iedereen zich veilig voelt en waar respect is voor elkaar. Ons personeelsbestand is een afspiegeling van de buurt waarin wij werken. Gelijkwaardigheid en diversiteit staat voorop, ongeacht iemands afkomst, geaardheid, achtergrond, leeftijd, sekse of geloof. Daardoor ontstaat een werksfeer waarin ruimte is voor elke unieke collega met ieders eigen unieke talenten en waar verschillen worden gewaardeerd. Kandidaten met een diverse achtergrond worden van harte uitgenodigd om te solliciteren.

Interesse?


Ben jij enthousiast en ben je degene die we zoeken? Stuur dan snel je sollicitatie via de sollicitatiebutton. Voor toelichting en vragen over de functie kun je terecht bij Merten Duijn, teamleider Sociaal Raadslieden via (06) 51908470 of m.duijn@buurtteamamsterdamnieuwwest.nl of Annemieke Wijers, Sociaal Raadsvrouw, via (060 41419543. Deze vacature wordt tegelijk intern en extern uitgezet. Bij gelijke geschiktheid genieten interne kandidaten de voorkeur. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Buurtteam
Buurtteam, Sociaal Raadslieden
Buurtteam
Buurtteam, Sociaal Raadslieden